dimecres, 29 de febrer del 2012

CLASSE 06

LA TRAMA
És el fenòmen que es produeix en una superfície degut a la densificació d'una multitut d'elements. La millor forma d'aconseguir-ho és mitjançant la densificació de línies.

Exemple de construcció d'una trama amb retulador de punta fina. 1r- línes verticals. 2on-línies horitzontals. 3r-línies diagonals. I així fins aconseguir el negre

Resultat final de la trama graduada d'un valor tonal alt (negre) fins el valor tonal nul (blanc)

Altres exemples de trama graduada. En aquest cas és a llapis grafit i a l'esquerre es pot llegir el llapis emprat. Fixeu-vos que com la B més alta, més negre i com l'H més alta més blanc.

La trama també pot servir per donar volum i forma a la representació. Fixeu-vos en les línies curves de l'esfera i les línies en perspectiva de l'ombra.


Valor tonals fets amb aquarela.



Aquest són exemples de fer trames perque cadascú té el seu estil de fer-ne.



EL TO o VALOR TONAL
En dibuix, el to és la representació de la llum o la seva absència mitjançant una escala de grissos. Una fòrmula corrent és la gradació entre 8 y 12 tons que va des del blanc al negre. Amb llapis o retulador s'aconsegueix a través de la trama, encara que també es pot aconseguir amb la taca d'aquarela, tinta xina etc.

Interpretació de l'interior d'una caixa metafísica de Jorge Oteiza. Fixeu-vos que la part que rep més llum es pot deixar en blanc paper i les més fosca en el màxim negre que ens permeti la nostra eina.




DEL COLOR AL VALOR TONAL
Cada color absorveix o reflexa una quantitat determinada de llum de manera que a cada color el correspon un valor tonal específic (dintre del seu contexte com un paisatge, bodegó...). Una forma senzilla de relacionar un color amb el seu valor tonal és entornant els ulls mentre s'observa l'objecte. El color que veiem s'aproxima molt al to. Això és degut a que "filtrem l'imatge", és a dir, només veiem taques de color i ombres i no detalls.

Possible relació de colors amb valors tonals.

Exemple de relacions de colors amb valors tonals. Dibuix realitzat sobre el Sillón Grand Suit de Javier Mariscal.





DEURES
Feu la relació tonal de les dues següents fotos.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada